Jag äter SCD-yoghurt igen

Efter min kostomläggning för några år sedan slutade jag med alla mjölkprodukter. Även SCD-yoghurt som är grundstenen i ”Specific Carbohydrate Diet” valde jag bort. Jag gjorde då en extremt strikt period där jag bara åt av de absolut säkra livsmedlen som denna diet tillät. Vanan med detta kostupplägg fortsatte och jag kände aldrig behovet att börja om med yoghurten igen.

Nu några år senare när jag haft skaplig kontroll över min crohns fick jag plötsligt idén att prova mig på yoghurten igen, dess nyttiga bakterier och bra näringsinnehåll var något jag ville åt, sedan få mer variation i kosten är en fin bonus. Oron att detta val ska påverkar mig på ett sådant vis att inflammationsvärdena stiger är något jag är rädd för, men jag känner mig redo att prova.

Jag har nu ätit yoghurten under ett par månader och magen klarar det än så länge, dock säger det ju inget om vad ett eventuellt kalprotektin-prov skulle kunna visa. Jag äter omkring 1 liter yoghurt per vecka, ungefär 150 gram per dag. Det kanske inte låter så mycket men för mig är det ett trevligt tillskott i vardagen. Min yoghurt hamnar på omkring 6-7% fett och blir ganska mastig även i små portioner.

Tillverkningen av yoghurten är dock något omständligt när mjölk ska värmas, temperaturer ska kontrolleras och burkar desinfekteras. Men tiden jag lägger ner är helt klart värt besväret om det är något magen klarar av utan att ge symptom. Jag hoppas innerligt att nästa provtagning går bra.

SCD-yoghurt

SCD-yoghurt är en gudagåva för mig som annars inte äter mjölkprodukter.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: