Medicinfri med rätt kost – Del 1 – Förord

Det har gått 9 månader sedan jag slutade med mina mediciner och istället la om min kost. Jag är fortfarande medicinfri och gör allt jag kan för att kunna fortsätta så. I denna bloggserie tänkte jag skriva om hur denna resa gått och förhoppningsvis fortsätter. Jag kommer att dela upp inläggen kvartalsvis för att få en någorlunda struktur på det hela. Här i den första delen skriver jag om orsaken till varför jag valt bort medicinerna. I efterföljande delar kommer jag sedan skriva om själva kosten och hur jag äter, något som förändras och anpassas allt eftersom jag lär mig under resans gång.

Efter återkommande infektioner och flertalet antibiotikakurer som till sist slutade med en allergisk reaktion och ett besök på akuten fick det vara nog. Dessa återkommande infektioner berodde troligen på mitt dåliga immunförsvar som Crohns-medicinerna medfört, det blev helt enkelt en snöbollseffekt av alla mediciner och biverkningar.
Läkaren jag träffade på akuten var en konstig typ som ifrågasatte mina mediciner, min kost och hade också synpunkter på min träning. Jag fick uppmaningen att sluta med ansträngande styrketräning och konditionspass för evigt, med Crohns klarade inte min kropp av den ansträngningen tydligen. Detta besked gjorde att jag bröt ihop fullständigt, träningen är ju det som fått mig igenom vardagen. Detta blev starten på en av de jobbigaste perioderna i mitt liv.

Utslag och svullnader fanns kvar ett bra tag efter allergichocken, jag fick också problem med efterreaktioner som blossade upp till och från. Det blev bestämt att jag skulle ta uppehåll med medicinerna ett tag framöver för att inte riskera ännu fler reaktioner. I och med uppehållet av medicinerna bestämde jag mig för att prova ett nytt kostupplägg, jag hade läst om personer som klarat sig skapligt utan mediciner och med enbart kostförändringar. Jag hade i alla fall gott om tid nu när jag inte tränade och var tvungen att ta det lugnt, skulle jag ge kosten ett seriöst försök så var det nu eller aldrig.

Jag bestämde mig ganska omgående att följa dieten SCD (Specific Carbohydrate Diet). Denna diet har jag följt en kort period tidigare så den var inte helt ny för mig. SC-dieten går ut på att välja bort komplexa kolhydrater, de kolhydrater som sägs göra skada på tarmen och orsaka inflammation. De kolhydrater som tillåts kommer endast från vissa grönsaker, rotfrukter och frukter. Alla mjölkprodukter är förbjudna förutom den hemmagjorda yoghurten och vissa ostar. SC-dieten är extremt strikt och tillåter nästan inga tillsatser, det får exempelvis inte finnas minsta spår av socker eller mjöl i produkterna du äter, dessa tillsatser finns i nästan allt som säljs på affären för att få bättre smak, utsedde och hållbarhet.

Jag har redan skrivit ett inlägg om den specifika kolhydratkosten tidigare som ni kan läsa på denna länk. I nästa del kommer jag gå igenom kosten under månad 1 till 3.

Senast uppdaterad 2015-10-02

Nyttig mat

Medicinfri med kostanpassning, är det möjligt?

4 Responses to Medicinfri med rätt kost – Del 1 – Förord

 1. Stefan skriver:

  Ojoj, Jobba på mannen, hoppas verkligen det blir bättre för dig.
  Som en tröst kan jag säga att det ofta blir bättre med åren, sjukdomen klinga av, iallfall sa min läkare det senast, jag har haft både en lättare och svårare resa kan jag tänka mig. Är bsart 50, och mår kanon nu efter två akuta operationer och mååånga är av ett rent helvete som började i 12årsåldern, vill du bolla tankar så är det bara att höra av dig.

  • Jag och Crohns skriver:

   Roligt att höra att du mår bättre efter operationerna, kan förstå att det varit jobbigt tidigare, speciellt i de yngre åren. Låter hoppfullt om besvären avtar med åldern. Ska spara din e-post, tack för att du tog dig tid att skriva. :)

 2. Johan skriver:

  Väntar med spänning på del 2.
  Fick Crohns konstaterat i februari och åt SCD legal ett tag, mådde mycket bättre men kortisonet fick hela äran.

  Genomlider nu SCD intro efter ett nytt skov. Tar Imurel och Remicade, hae ambitionen att först må bra och sedan förhoppningsvis slippa dessa mediciner.

  Inspirerande blogg, inte så många styrketränande män som äter SCD vad jag känner till!

  Ha det fint!

  • Jag och Crohns skriver:

   Kul att du hittade hit och lämnade en kommentar. Tyvärr har jag varit dåligt på att skriva senaste åren, blir bara några få inlägg per månad. Jag har tappat rutinerna för skrivandet och då blir långt mellan inläggen, men ska försöka bättra mig, under semestern kanske jag kan lägga lite mer tid på det.

   Jag är fortfarande medicinfri och kör även nu ett strikt kostupplägg, jag börjar veta vad som fungerar men är rädd för att ta ut svängarna. Hoppas du lyckas komma igång med scd-dieten, det är ju mest bara en vanesak och blir lättare när man väl är igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: