Extra tillskott av vitaminer

Vitaminer och mineraler är något kroppen behöver för att må bra, men med dålig kost kan det vara svårt att tillgodose behoven. Är det då nödvändigt att äta vitamintillskott även vid bra kosthållning? En inflammerad tarm från sjukdomar som Crohns och liknande kan få svårt att tillgodose kroppen med vitaminer och mineraler. Förra året började jag själv ta extra tillskott för att se om det kunde hålla mig friskare och ge mig bättre träningsresultat. Jag tänkte skriva om några av de tillskott jag tar regelbundet, vissa tar jag dagligen andra med någon dags mellanrum.

B12 tas upp i nedre delen av tarmen och är ett tillskott som jag tar dagligen och har gjort under många år, brist på B12 kan bland annat orsaka trötthet och yrsel.

Diarréer kan ge brist på kalium och magnesium som behövs för att hålla musklerna i bra form, anledning till att jag äter magnesium är att jag lätt får muskelkramp.

D-vitamin är något jag fått upp ögonen för på senare år, många med Crohns har brist på d-vitamin. Solen ger oss en stor del av vårt d-vitaminintag, så våra långa och mörka årstider gör det svårt att för oss i norden att tillgodose behovet. D-vitamin har det skrivits mycket om de senaste åren, hur de är bra för många sjukdomar och förbättrar vårt immunförsvar. Värk och trötta muskler kan vara symtom vid d-vitaminbrist, jag äter det främst d-vitamin i hopp om att få ett bättre immunförsvar.

Omega-3 har många positiva effekter, allt från sänka blodtryck till bättre återhämtning vid träning. Omega-3 sägs också vara antiinflammatoriskt och ska hjälpa mot auto immuna inflammationssjukdomar.

Alla påståenden om vitaminer och mineralers positiva effekter ska inte överdrivas i tron om att dessa tillskott ska göra en stark som stålmannen. Det kommer ständigt nya undersökningar som ibland motsäger vad som tidigare sagts. Men har man en vitaminbrist så är det självklart bra att göra något åt problemet.

Vitaminer

Överdriv inte din konsumtion av vitaminer och mineraler, se över dina verkliga behov.

2 Responses to Extra tillskott av vitaminer

    • Jag och Crohns skriver:

      Överdriven konsumtion av tillskott utan vidare anledning är väl aldrig något att rekommendera. Just i denna skrämsel-artikel går mycket att ifrågasätta, vilket många också gjort i kommentarsfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: