Första utvärderingen av Humira

Jag tänkte lämna en del tankar om hur det varit under den första perioden med Humira.

Hösten 2011, och framför allt våren 2012 hade jag ett riktigt dålig skov som aldrig gick över, och det blev bara sämre och sämre. Magen klarade inte någonting och jag fick ofta gå på toaletten, det var inte ovanligt med blod i avföringen. Jag började äta mindre och uteslöt mycket från kosten, det blev något bättre men långt ifrån bra, och framför allt inte optimalt.

Efter en ganska lång väntetid och flera undersökningar fick jag klartecken för Humira. Jag fick då börja med 4 injektioner som sedan skulle trappas ner till 1 injektion varannan vecka.

Redan efter första veckan började det kännas bättre, jag började äta lite mera, men fortfarande försiktigt. Avföringen blev fastare och blodet försvann. Jag provade äta pasta, vilket gick åt helvete och resulterade i diarré. Gluten i större mängder har jag nu helt tagit avstånd från. Jag återhämtade mig från den incidenten och tog nya tag.

Ganska snabbt efter den andra injektionen blev jag förkyld. Denna förkylning fick jag dras med i 6-8 veckor, vilket också uteslöt alla injektioner av Humira. Denna förkylning kanske jag inte hade fått om jag inte tagit Humira, troligen hade jag i alla fall inte haft förkylningen så länge som jag hade. Trots denna förkylningen och uppehållet med Humira mådde magen rätt bra. Jag hade nämligen ingen nämnvärda diarré och det var aldrig något blod.

På grund av förkylningen tog jag helt uppehåll från träningen. Det fungerade bra och jag fick verkligen ta det lugnt i sommar. I början var det väldigt frustrerande men efter ett tag blev det rätt skönt.

Jag äter fortfarande mycket mindre än vad jag gjorde 2011, men har vant mig med det. Jag tänker inte så mycket på det utan jag äter så mycket jag känner för. En dag kan det bli flera små mål, en annan dag några få stora. Under sommaren har det också blivit en del chips, läsk och godis. Förut behövdes inte mycket för att bli dålig, nu har det gått bättre. Det är svårt att låta bli när jag nu kan äta av det, men efter sommaren har jag tagit bort allt godis och avnjuter bara lite läsk och chips på helgerna, någon måtta måste det vara. Kaffe har jag också börjat om med, vilket jag hade uteslutit helt under våren.

Nu har jag ganska nyligt börjat om med Humira och tagit 2 injektioner. Förkylningen är så gott som borta efter antibiotikan, men jag kan fortfarande känna en del snuva och slem i halsen. Jag har försiktigt börjat om med träningen, jag blandar lätt styrketräning med promenader och cykling. Jag har släppt mina ambitioner att träna stenhårt och bli en robot. Så länge jag mår som jag gör nu så vill jag inte stressa mig för hårt och göra inflammationen aktiv igen. Tyvärr har jobbet varit stressigt efter sommaren, och det känns av i magen.

På tal om inflammationen så har jag inte fått ta något nytt kalprotektin-prov, jag vet alltså inte om det värdet har gått ner, jag tror såklart det eftersom jag mår bättre, men säker kan jag inte vara. Jag ska be om att få göra det så jag slipper gå runt och grubbla på det. Förutom Humira så äter jag fortfarande Imurel (Azatioprin), om jag ska sluta med den längre fram vet jag inte, men det får framtiden visa.

Kort och gått så har det varit en omtumlande sommar, men trots förkylningen har den varit okej. Magen har skötts sig bra även om jag gjort några sämre kostval. Humira verkar fungera och när provsvaren kommer får jag veta säkert. Tröttheten finns förvisso där ibland, men det kan vara biverkningar från medicinerna. Jag är i alla fall mycket mer hoppfull om framtiden just nu.

Var rädd om magen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: