Jag har börjat på ett video-projekt om hur man gör sin egen SCD-yoghurt. Denna yoghurt sägs vara det bästa du kan stoppa i din känsliga mage, så jag har ätit det till och från i ett par månader. Det är ganska enkelt att göra denna yoghurt, men första gången hade jag gärna önskat bra beskrivning på svenska, så nu tänkte jag sprida denna kunskap genom att göra en film.
När jag har klippt ihop filmen så kommer jag att lägga upp det här, förhoppningsvis ska det inte dröja allt för länge.
Annonser
Spännande! Känns det som att det har hjälpt att äta sån yoghurt?
Det ska innehålla mycket av bra bakterier för tarmen, men det kan vara lite känsligt för magen när man börjar för första gången. Jag äter det för att det är skonsamt för magen när annat inte fungerar, men det är så klart ingen mirakelmedicin, mitt provsvar på inflammationen är fortfarande mycket hög.
Jag har också Crohns sjukdom. Jag tycker det är jättesvårt att veta vad man ska äta. Ibland känns det som det inte spelar någon roll och man kan må bra av något man borde må dåligt av och dåligt av något man borde må bra av. Det är lurigt det där men magar. Det enda jag vet säker är att jag inte kan äta något med grädde!
Ja det är krångligt det där, när man tror sig veta så kan det helt plötsligt vara på ett annat vis. Jag har gjort yoghurten både med och utan grädde, men jag äter i normala fall inte heller grädde.
Vad använder du för yoghurt när du gör SCD yoghurten? Jag tycker det är rätt svårt att hitta någon som duger..
Turkisk yoghurt använder jag, men det finns starters att köpa i välsorterade butiker, men jag har dock ingen i huvudet. Lycka till!
Finns dessa bakterier i turkisk yoghurt?:
Lactobacillus bulgaricus
Streptococcus thermophilus.
Lactobacillus acidophilus (optional)
Jag testade total men den var fettfri och jag vet inte om det var så bra. Min yoghurt blev lite grynig. Blev din så? Annars så både luktade den och smakade yoghurt så det var nog bra ändå :)
Turkisk yoghurt innehåller Lactobacillus och Streptococcus.
Jag använder mig av den med 10% fett. Min blir inte grynig vad jag kan komma ihåg, men det var ett tag sedan sist. Efter man har gjort det ett par gånger börjar man veta hur det ska bli, man kan ju testa göra lite olika feta varianter och experimentera.