Att äta eller inte äta

I helgen har det varit snökaos och det har inte funnits mycket att göra. Jag har istället varit tvungen att sitta inne och fundera på allt gott som jag inte bör äta. Det godaste jag vet måste vara en enkelt smörgås till en kopp kaffe, underbart gott och det gör mig på bra humör. Fikarasten på jobbet med en rostad macka med ost är 5 av 5 toasters. Flådiga middagar är inte min grej även om det också kan var smaskens.

Även om jag tagit avstånd från smörgåsätandet under en ganska lång tid så börjar det bli jobbigt nu. Att skippa mjölet har hjälpt, men om det gör så mycket som jag tror vet jag inte. Att sitta och längta gör en inte lycklig heller, särskilt när alla andra sitter och glufsar i sig. Senast idag hade jag ett återfall, och det var jättegott.

Havregrynsgröt som jag tycker är så mycket om måste jag också låta bli. Jag har provat i omgångar men det vill inte riktigt fungera. Förra veckan åt jag det som kvällsfika, men det vill sig inte riktigt.

Jag har haft min Crohn diagnoserad i 10 år, men jag vet ännu inte hur jag ska äta. Jag har provat många olika dieter, men ingen har gjort någon fantastisk skillnad. Jag har alltid fallit tillbaka till vanlig husmanskost, och det som har fungerat bäst. Jag har börjat få kläm på vad jag inte ska äta, men det är fortfarande massor med produkter och råvaror som jag inte vet vad de gör. En gången tror jag att det är fungerar jättebra, andra gången kan det vara tvärtom.

När kosten blir för restriktiv börjar längtan bli jobbig, det kan rent ut göra en galen. När man är i en riktigt dålig period är det inte svårt att hitta motivationen, men det är där emellan då det varken är bra eller dåligt.

För att slippa tänka på maten så gäller det att sysselsätta sig med saker och ting. Sommaren är en bra årstid då det går snabbt att ta sig ut och göra något kul.

Jag vet inte riktigt vad jag ville komma till med detta inlägg, blev mest bara en massa tankar utan tanke :) Jag tror jag ska göra ett försöka att hitta en balans mellan det som är gott och var jag klarar av, annars blir det bara en massa upp- och nedperioder då jag äter förmycket eller inte alls.

Annonser

2 Responses to Att äta eller inte äta

 1. Maria skriver:

  Vet precis hur det där med restriktiv kost och längtan känns. Jag har under långa perioder och till viss del fortfarande experimenterat med kost i hopp om att mirakulöst bli bättre. Jag tror absolut på kostens inverkan i samband med autoimmuna sjukdomar, men jag tror också på dess begränsningar när man är inne i ett aggressivt skov. Jag tror att mitt långvariga, aggressiva skov till viss del gav mig en slags ätstörning – jag blev rädd för mat. Tycker inte att det är en konstig reaktion när mat faktiskt får en att må sämre. Nu utesluter jag gluten och laktos samt begränsar mitt fiberintag. Jag pressar mycket grönsaksjuicer för att maxa vitamin/mineral-intaget, men minimera fiberintaget. För det mesta går det bra – jag har lärt mig att hitta bra alternativ. Bovetemjöl och boveteflingor, soja/rismjölk, quinoa, ost på får- och getmjölk. Inkluderar naturligt anti-inflammatoriska livsmedel såsom sötpotatis, gurkmeja och ingefära. De senaste två månaderna har jag också försökt minska mitt sockerintag. Inte för att det var gigantiskt förut, men det tillför ingeting positivt och numera finns det så mycket som kan ersätta socker. Tipsar om den här:
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0981496504. En hel del intressant information.

  Lång kommentar nu, men vill gärna bidra till att vi crohnsare delar med oss av den information vi sitter på, då läkarkåren ofta står handfallna.

  Hoppas ditt skov lugnar sig snart. //Maria

  • Jag och Crohns skriver:

   Jag tror också att kosten är en väldigt viktig del för att må bättre. Vi verkar ha en rätt lika syn på hur vi bor äta, socker och fibrer försöker jag också hålla nere, dock så har jag ju slarvat med gluten den sista tiden. Jag ska göra ett försök med bovete och se hur det fungerar. Antiinflammatoriska livsmedel är något jag måste läsa på mer om, jag har inte någon bra koll på det. Tack för bra tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: