Hur mår du?

När folk artigt frågar hur jag mår så säger jag oftast bra även om jag mår dåligt, detta av den enkla anledningen att jag inte vill förklara mig stup i kvarten. Tyvärr känns det inte så bra att behöva ljuga om detta eftersom de då aldrig har förståelse för att jag inte mår bra ibland. Det senaste året har jag börjat säga som det är när folk frågar, det är ganska skönt att få lätta på hjärtat ibland. Om jag inte är så pigg så förstår de då vad som är problemet. Jag har hållit mycket inom mig i många år, nu när jag blivit bekväm med sjukdomen har jag inga problem att prata om det.

Annonser

8 Responses to Hur mår du?

 1. Snow skriver:

  Bra, det har jag oxå börjat med.

  Svarar ofta , ”det är som det är, kunde vara bättre kunde vara sämre”

  Eller ”det får gå”

  • Jag och Crohns skriver:

   Precis, jag brukar klämma fram ”sådär…” eller något liknande, och frågar då de vad som står på så kan jag öppna upp. När det är ens medarbetare eller bekanta så tror jag det är nyttigt att de får veta, även om det inte är ens närmaste.

 2. Sofia skriver:

  Jag tycker fortfarande att det är svårt att säga som det är, det känns som att folk blir besvärade om man säger att man mår dåligt.

  • Jag och Crohns skriver:

   Så kan det bli, men ofta tycker jag att folk lyssnar upp och visar intresse om vad som pågår. Man behöver inte gå in så djupt i problemen, beror på hur väl man känner av personen eller hur mycket man vill dela med sig.

 3. Maria skriver:

  Jag tror också på att vara ärlig framför allt för sin egen skull – att lätta på trycket liksom. Tyvärr är jag inte så bra på det där med att säga som det är. Innan jag opererade mig och hade ett ständigt skov gick det inte direkt att ljuga – det syntes så väl utanpå. Men det blev så tröttsamt i längden, att alltid, alltid säga att man mår skit. Jag kan absolut säga ‘nej, min mage trasslar’. Men allt det andra sparar jag till utvalda få. Det är väl ok, så länge man får det ur säger och inte bär allt inom sig. //Maria//

  • Jag och Crohns skriver:

   Ja, lagom är bäst. Det blir oftast bara de som känner en lite bättre som får veta, och det är ändå oftast bara de som frågar om hur man mår, och om man tycker det känns rätt så kan man förklara lite snabbt om vad sjukdomen handlar om. Då kan de t.ex. säga ”Det hade jag ingen aning om, det kan förklara varför du är så noga med kosten” :)

 4. Evelina skriver:

  Känner exakt likadant, ibland är det svårt hur man ska förklara sjukdomen. Sen blir jag lite irreterad när människor säger att de vet hur det känns att ha ont i magen. Men det är inte samma sak, även om de försöker förstå… Eller de som säger att det är bara att försöka glömma det, men det är inte så lätt, man kämpar ju med det varje dag… :-(

  • Jag och Crohns skriver:

   Det går nog inte att förstå hur det kan kännas om man inte upplevt det. Jag tror en del kanske bara vill säga något vänligt och då säger att det vet hur det känns.

   Det är så mycket mer än att ha ont i magen, och att glömma bort sjukdomen är ju inte ett alternativ, bra att vi då kan stötta varandra istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: