Jag slutar med kortison

Jag kommer att ta uppehåll med Entocort, jag vet inte om det har någon större effekt på mig just nu. Jag har snart ätit kortison i 6 månader, vilket är dubbelt så länge än planerat. Det är svårt att säga att det ger nått förrän jag provat att vara utan ett tag. Den sista tiden har jag också fått värre utlslag/finnar/rödhet/torrhet i ansiktet än vanligt. Det känns inte så roligt att ha det så under sommaren. Utslagen har jag förknippat med kortisonet, men jag är inte helt säker.

Annonser

6 Responses to Jag slutar med kortison

 1. Mats skriver:

  Hej.

  Jag har tagit Entocort lite över 7 månader nu men jag har försökt att trappa ner från 9mg till 3mg i två olika omgångar men blir alldeles för dålig och blir tvungen att ta dem igen. För mig fungerar de ganska bra men jag är orolig över biverkningarna, jag har haft ganska ont i bröstet från och till under de två senaste månaderna men nu börjar det bli bättre. Annars lider jag ännu inte av några andra biverkningar. Jag tar själv 175 mg Imuran också sedan i början på förra året men jag inte alls tycker det fungerar för mig, jag lever i stort sett på kortison och jag tycker det är det enda som egentligen får mig att må någorlunda bra.

  Jag följer din blogg och tycker den är intressant att läsa hur andra har det. Jag känner eller samtalar aldrig men någon som har crohns och jag har själv haft crohns i ungefär två år. Personligen dricker jag inte mjölk, kaffe eller té (inbördeskrig i magen) men annars äter jag i stort vad som helst. Jag motionerar ungefär tre-fyra dagar i veckan. Livet är upp och ner och det är lite som ett lotteri när man vaknar och ska känna efter hur man mår varje dag. Jag mådde dock utmärkt från oktober-december förra året så jag är väldigt positiv att med rätt medicin så kan vi få det här att fungera.

  Den 23:e maj ska jag tillbaka till min specialist och förhopnningsvis så kommer jag att få sluta med Imuran och prova något annat som kanske kan fungera bättre.

  Vill avsluta med att tacka för en bra blogg och även om det kanske känns jobbigt ibland att uppdatera så är jag säker på att jag inte är den enda som uppskattar dina ord och det vore trevligt med en regelbunden uppdatering.

  Mats.

  • Jag och Crohns skriver:

   Hej Mats!

   Mediciner är verkligen inte lätt att ha koll på. Jag känner mig väldigt ovetande om vad som finns, det blir vad doktorn bestämmer. Jag är haft Imurel (Azatioprin) från den dag jag fick crohns. Har aldrig haft något annat, förutom kortison när jag fick diagnosen och nu sista året. Ibland har jag dåliga perioder och ibland bra, men förhoppningsvis gör medicinen lite nytta i alla fall. Jag har svårt att veta vad jag inte kan äta, men de mer självklara är skräpmat, kakor, chips, dricka och alkohol.

   Tack för att du gillar bloggen, det inspirerar till att fortsätta. Du får gärna höra av dig om du börjar med någon ny medicin, alltid kul att höra om vad som bjuds :)

 2. Mats skriver:

  Jag ingen större koll på mediciner jag heller men jag tog Pentasa i sex månader i början och det hjälpte inte alls så det blev det Imuran istället. Jag bor utomlands så Imuran och Imurel är nog samma sak fast med annat namn(gula och kommer i 25/50 mg?). Tanken är att Imuran ska ta fart inom 3-6 månader och då kan man sluta med Entecort. Entecort ska man bara ta då man är riktigt dålig och sedan trappa ner månadsvis från 9mg till 3mg. Varje gång jag trappar ner så verkar det som inte Imuran har någon effekt på mig så jag fortsätter alltid att ta Entecort. Entecort är dock farligt och skall helst inte tas i allt för långa perioder så om du känner att du inte behöver dem eller att de inte gör någon nytta så är det nog klokt att sluta att ta dem. Du kanske vet allt det här redan?

  Det verkar dock finnas en mängd olika mediciner man kan testa numera och jag hoppas att något ska funka bättre än Imuran. Som tur är har jag bara mild/måttlig Crohns så jag antar att det kunde vara mycket värre.

  Vi får se vad specialisten har att komma med den 23:e.

  Ha det bra.

  • Jag och Crohns skriver:

   Imuran är troligen samma som Imurel, mina är också gula och 25mg och 50mg. Jag hade trappat ner Entocort till 3mg, men hade egentligen 2 veckor kvar, men kunde sluta ändå. Min läkare sa att Entocort var ganska skonsamt i jämförelse mot Prednisolon, men det är klart att inget är speciellt nyttigt :) Hoppas det går bra den 23:e

 3. anna skriver:

  Hej,
  Jag står med på entocort, sedan i höstas, och började med känna för en tid sedan tveksamheter om jag skulle vara kvar på det eller inte. I alla fall avslutade jag kuren och har med precis som du en massa finnar/blemmor nu, ffa i ansiktet men även på överkroppen. En mer trevlig effekt är dock att jag nu inte vaknar vareviga natt och har inte längre svårt att sova. Tyvärr har däremot magsmärtan vid naveln börjat göra sig påminnd igen, så jag får väl se hur länge jag klarar utan kortisonet (men hellre entocort än prednisolon!!!)

  • Jag och Crohns skriver:

   Hej Anna!

   När jag började med Entocort hade jag också svårt att sova, men efter några månader tycker jag det gick bättre. Och när jag började med kortison för första gången (när jag var väldigt sjuk) blev jag som ett speedat troll, jag höll igång dygnet runt :) Det är svårt att veta vet vad som är bra för en, man får lite på vad doktor säger helt enkelt, biverkningarna är dock mindre roliga. Tråkigt att höra om dina magsmärtor, jag själv har inte haft några allvarliga känningar sedan jag opererade mig, men jag minns hur smärtsamt det kunder vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: